Egy hónap Indonéziában

Egy hónap Indonéziában

Katonadolog Tretepben

2017. április 05. - LUJZI

A mai program az volt, hogy motorra pattantunk reggel, és elindultunk Tretepbe, egy hegyi faluba. A különböző katonasági osztagok minden évben többször felmennek a faluba, és segítenek a helyieknek. Utakat hoznak rendbe vagy építenek ki, építkezéseken segítenek és hasonlók. Mindezt egy ceremóniával kezdik, ahogyan ma is, emiatt indulunk neki, hogy ezt megnézzük. Útközben a két motorral elveszítettük egymást, így mi Ramával megálltunk, hogy bevárjuk a többieket. Vártunk egy darabig, semmi, úgyhogy továbbmentünk, de így is lekéstük a ceremóniát. Viszont még minden tele volt katonákkal és a falubeliekkel, volt egy kis gyerekzenekar is, és az egyik férfi körbevitt a faluban. Eddig is folyton fényképeztek, de ami itt, a világ végi kis faluban volt, az brutál volt. Sorra adtak kézről-kézre és mindenki rajta akart lenni a képeken, szelfizni velem, amit aztán lőnek fel azonnal a közösségi médiára. Sokat beszélgettünk, hogy mi ennek az oka, valószínűleg a fehér ember menő, ezenkívül akinek fehér barátja van, az okosnak tűnik, mert így feltételezik róla, hogy beszél angolul. 

img_20170405_102213.jpg

 img_20170405_101915.jpg

Nagyon pici az egész falu, az oda vezető út viszont lélegzetelállító látvány volt, még Ramának is, nemhogy nekem. Hegygerinceken motoroztunk keresztül, jobbra-balra völgyek, bambuszerdővel és megművelt tarka teraszokkal, rajta rizs, csili vagy káposztaültetvények, a magasságtól függően. Gyakori a területen a földomlás, annyira meredekek a hegyek. Az emberek a földeken dolgoznak a jellegzetes kúp alakú fejfedőjükben, a capingban, nehéz zsákokat cipelnek, tyúkokat, kecskéket tartanak. 

img_20170405_112708.jpg

img_20170405_092605.jpg

img_20170405_103943.jpg

Elég sokan foglalkoznak mezőgazdasággal, így a megtermelt növények adják a mindennapi étrendjüket. Rengeteg csilit esznek, maniókát, céklát, tofut, babot és persze az elmaradhatatlan rizst mindenhez. Minden fűszeres vagy édes, és reggelire és vacsorára is nagyjából ugyanazokat eszik, fűszeres zöldségpörkölt-szerűségeket rizzsel. 

img_20170405_075540.jpg

A hőérzetük nagyon aranyos, a 25 fokban már két pulcsiban és dzsekiben vannak, hozzá bakancs, farmer. Emellett amiatt is fedik a testüket, mert nem akarnak egyáltalán lebarnulni, és emiatt képesek meleg kötött pulcsiban ülni, amikor én izzadok a pólóban. Hihetetlen a mánia a fehér bőrrel, ahogyan a mi nyugati kultúránkban a napbarnította bőr a szép és vonzó, így nekik a fehér bőr a vágyálom, és mindent megtesznek, hogy ne legyen a bőrük semmivel se sötétebb annál, amennyire muszáj. Emellett számukra a világos haj, a barna vagy annál világosabb haj és leginkább a mi nagy orrunk az, ami roppant vonzó nekik, és mindenki "nagy" orrot akar, ami nekünk is van. :)

img_20170405_110928.jpg

Csirkeszállítás

Mindenesetre ma elég hideg volt, mert hatalmas eső volt. Többször meg kellett állnunk hazafelé behúzódni valami fedezék alá, a hegyekből visszaindulva körülbelül egy km után meg kellett állni mert az út folyóvá változott hirtelen. Persze a helyieket ez sem zavarta, ugyanúgy dolgoztak, hordták a zsákokat és motoroztak - nem valami finnyás népség, kemény fából faragták őket. 

img_20170405_113510.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhonapindoneziaban.blog.hu/api/trackback/id/tr8712403303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása