Egy hónap Indonéziában

Egy hónap Indonéziában

Mit esznek az indonézek?

2017. május 05. - LUJZI

A következő blogbejegyzés inkább fotókat fog tartalmazni, mint leírásokat, de nagyjából megpróbálom visszaadni, hogy mit is eszik az ember Indonéziában. Nem a turistás helyekről beszélek, ahol a cordon bleutől kezdve a banános palacsintáig minden elérhető, hanem az igazi helyi ízekről, ahogyan én láttam. 

Először is, Indonézia hatalmas, és minden szigeten egy kicsit más a szokás nyílván, de általánosságban megállapítottam pár dolgot.

1. Az étel meglehetősen erős, fűszeres, csípős, és nincs olyan, hogy előétel, főétel, hanem többnyire egytálételt esznek, ami hoppá, lehet reggeli vagy ebéd vagy vacsora, ez sincs megszabva nagyon. 

2. Ha az étel nem fűszeres, akkor viszont nagyon édes. Mindenbe rengeteg cukrot tesznek, néha a fűszeres kajákba is, szóval simán elképzelhető a fűszeres-édes kombináció is. 

3. Szinte vegán módra étkeznek. Jáván legalábbis, ahol leginkább a csirkehús az elérhető, mert a marha nagyon drága, a disznó pedig tisztátalan, többnyire tofut, babot, szójacsírát tesznek az ételekbe, hogy tartalmasabbak legyen, és hús elég ritkán kerül az asztalra. Tejtermékeket nem nagyon fogyasztanak, az ételeket esetleg kókusztejjel ízesítik. Sajtot egyszer láttam az egy hónap alatt, még a tej se nagyon elterjedt, a kávéba is sokszor vagy tejport tesznek, vagy sürített cukros tejet. 

4. A Hogy készül ez? című kérdésre a leggyakoribb válasz az volt, hogy fried&dried: rengeteg ételt először megszárítanak, majd kisütnek olajban.

5. Nem használnak kést, kanál és villa jár minden ételhez 

+1 Ahol a muzulmánok vannak többségben, mint például Jáván, ott nem isznak alkoholt, sőt, ha nem turisztikai központ a hely, akkor nem is nagyon lehet venni. Meg lehet persze oldani, a muszlimok is átesnek a piálós tinikoron, de úgy általánosságban nem lehet alkoholt kapni, maximum a nagyobb városokban, és természetesen a turisták által felkapott helyeken. 

Variációk reggelire:

img_20170407_070119.jpg

Rizspuding gyümölcslekvárral (mellette ott figyel a szárított, majd megsütött zöldség)

img_20170406_074454.jpg

Rizspuding karamelles szójás szósszal - ez volt az egyetlen, amit nem annyira szerettem, valahogy az a pépes állagú rizscucc nem akart lecsúszni a torkomon

img_20170403_084130.jpg

Sült és főtt zöldségek rizzsel

img_20170405_075540.jpg

Rizs vagy maniókalisztből gyúrt édes golyócskák

img_20170406_170247.jpg

Összetört maniókapép elkeverve barnacukorral, zöld növénnyel és cukorral (a rózsaszínre már nem emlékszem, mivel keverték el)

img-20170407-wa0005.jpg

Így törik a főtt maniókát

Variációk a tésztára:

img_20170403_152649.jpg

 Tofu, rizsgombóc, húsgombóc tésztával

img_20170407_121834.jpg

Sült tészta zöldségekkel és királyrákkal

img_20170408_161603.jpg

Ismét, sült zöldségek, tészta

img_20170412_182625.jpg

Ismét, zöldségek tésztával

img_20170416_124501.jpg

Tészta húsgombóccal, hozzá az elmaradhatatlan három szósz: paradicsomszósz, szójaszósz, és a csípős csiliszósz

Variációk a sateyra (nyársra húzott hús)

img_20170410_161506.jpg

Szójaszósszal

img_20170413_201322.jpg

Ez volt a személyes kedvencem, satey mogyorószósszal, hozzá gyömbéres forró cukros ital, amiben mandula-, kenyér- és zselédarabok úsztak pár mochival. Furán hangzik, de isteni volt

img_20170406_141021.jpg

Ha már a mogyorószósznál tartunk, ez egy csípős tofus zöldségpörkölt mogyorószósszal - isteni finom

Piacfotók:

img_20170411_103500.jpg

 img_20170411_103941.jpg

Ez mind tofu

img_20170411_104413.jpg

img_20170406_152529.jpg

Snakeskin fruit legelől, dragon fruit a zacskóban lógva, hátul a kisszemű fürtös gyümölcs pedig a dragon eye fruit - hogy magyarul ezeket hogy hívják, azt a gugli minden érdeklődőnek elárulja...

img_20170406_213421.jpg

Dragon fruit

img-20170407-wa0002.jpg

Dragon eye fruit, bár tudjuk, az étel nem játék...

Egyéb ételek:

img_20170403_170512.jpg

Mi csak úgy hívtuk, hogy a brutál palacsinta. Nagyon vastag palacsinta, banánnal a tésztában, amire reszelt sajtot és kakaóport szórnak, vajjal megkenik mindezt, majd félbehajtják és kockákra vágva tálalják - isteni 

img-20170414-wa0000.jpg

Olajban sült bundás banán - az egyik nagy kedvencem

img_20170406_125747.jpg

Ööö, igen... ezt közben se tudtam megfejteni, mi lehet, de valamilyen lisztből készült gombóc, benne keménytojás elrejtve, csípős-édes szójaszószban

img_20170402_115139.jpg

Végezetül a híres csili, ami ott van mindenhol és mindenben, és nem szabad lebecsülni, tele van C vitaminnal és kellemesen felmelegít - és olyan erős, hogy egy órán át zsibbad tőle az ember szája

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyhonapindoneziaban.blog.hu/api/trackback/id/tr8312481463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása